Критична ситуация: Кризата в Украйна води до рекордно поскъпване на природния газ?

"Булгаргаз" поиска шоково увеличение с 58% от април

14.03.2022 | 17:58 Редактор: Жаклина Иванова

Шоково поскъпване на природния газ с 58% от април поиска "Булгаргаз". Аргументът е, че синьото гориво е поскъпнало на световните борси заради войната в Украйна. Окончателното решение за цената енергийният регулатор ще обяви на 1 април.

Стряскащо и притеснително. Така Иво Ботев определя новината, че е възможно цената на природния газ да скочи с близо 60% още следващия месец. Това за него ще означава още по-високи сметки за отопление, ако ниските температури се задържат.

"Не ми се мисли направо как ще се оцелее. Не е нормално човек да дава повече от 40%, 50% за текущите си разходи. Около 300 кубика, ако се ползват с едно такова увеличение, може и към 1000 лева да отиде сметката", каза той.

Експертите също определят като рекорд поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на синьото гориво.

"Такова предложение досега не сме наблюдавали, не е имало и такава причина да има такъв рязък скок посока нагоре", посочи енергийният експерт Васил Начев.

Предложението през април стойността за мегаватчас да е 179 лева експертите обвързват с цените на международните пазари и войната в Украйна.

"Динамиката е толкова осезаема. Международните пазари се влияят от Украйна. Виждаме неоправдано високи цени. Ситуацията е критична", каза Начев.

"Всички се оправдават с международни цени на газта, но, за съжаление, не са ни международни доходите", отбеляза Иво Ботев.

Скокът на природния газ се очаква да нанесе удар и върху цените на метана.

"Всичко поскъпва...докато няма решение на казуса с Украйна, нещата ще бъдат непредвидим", уточни Начев.

На 1 април ще стане ясно и как цената на природния газ ще се отрази на окончателната цена на тока и парното.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК